Zemplínčania sa chystajú voliť poštou aj z Macedónska či Afganistanu

23.01.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou/Snina/ 23. januára (TASR) - O voľbu poštou zo zahraničia v rámci nadchádzajúcich parlamentných volieb požiadali desiatky Slovákov aj radnice na Zemplíne.

Vranovská radnica dostala žiadosti o voľbu poštou od 30 ľudí z trvalým pobytom vo Vranove nad Topľou, ktorí nebudú v deň volieb (10.3.) na Slovensku. Marcel Kačurák z kancelárie primátora mesta TASR informoval, že voliči ich zaslali najviac z Českej republiky. Niekoľko žiadostí prišlo podľa jeho slov aj z Fínska, Cypru, Luxemburska, z USA a z Macedónska.

Počty žiadateľov v susedných okresných mestách sa výrazne nelíšia. O niečo menej doručených žiadostí ako vo Vranove, konkrétne 28, evidujú napríklad na sninskom mestskom úrade. Hovorkyňa radnice Zuzana Krupa pre TASR uviedla, že aj k nim prišli najčastejšie z Českej republiky. Ostatní záujemcovia s trvalým pobytom v Snine si na základe zaslaných žiadostí plánujú uplatniť svoje voličské právo napríklad z Nemecka, Írska, Lotyšska, Švédska, Belgicka i Afganistanu.

O možnosť voľby poštou mali záujemcovia požiadať obec, v ktorej majú trvalý pobyt, najneskôr do piatka 20. januára. Samosprávy odošlú žiadateľom najneskôr do 4. februára hlasovacie lístky s návratnou obálkou. Hlasovací lístok musí byť voličmi následne zaslaný na príslušný obecný či mestský úrad do 9. marca, inak nebude započítaný.
 

Vyberte región